Różnorodność kontraktów psychologicznych i ich uwarunkowania - Ludwiczyński, Antoni; Szmidt , Czesław (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2017)
Problematyka kontraktu psychologicznego jest przedmiotem badań naukowych na świecie od kilkudziesięciu lat. W Polsce jest to pojęcie relatywnie słabo znane. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych elementów teorii dotyczących genezy, istoty, głównych rodzajów i dynamiki kontraktów oraz prezentacja wyników przeprowadzonych badań empirycznych obejmujących wpływ czterech wybranych cech charakteryzujących badanych pracowników (płeć, wiek, stanowisko i forma zatrudnienia) na treść zawieranych przez nich kontraktów psychologicznych. Badania wykazały występowanie w analizowanych wymiarach istotnych różnic. Powinno to skłonić pracodawców do bardziej aktywnego uwzględniania tej różnorodności w zarządzaniu ludźmi w organizacjach.