Pozytywne przywództwo w polskich organizacjach.pdf - Ivanova , Alena (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2018)
Problematyka przywództwa znajduje się w centrum uwagi zarówno nauki, jak i praktyki zarządzania. W literaturze przedmiotu pojawia się wiele opracowań omawiających różne jego aspekty. Jednym z relatywnie nowych zagadnień przyciągających uwagę badaczy w ostatnich latach jest kwestia pozytywnego przywództwa. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie koncepcji pozytywnego przywództwa oraz diagnoza przejawów tego przywództwa w organizacjach w Polsce wraz z ich empiryczną egzemplifikacją.