Koncepcja przywództwa wszechstronnego jako model opisujący elastyczność liderów - Ziemiański, Paweł (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2018)
W dobie dynamicznego rozwoju i szybko zmieniających się warunków, którym muszą sprostać współczesne organizacje oraz ich pracownicy, kluczową kompetencją staje się elastyczność. W niektórych teoriach przywództwa podkreśla się także znaczenie posiadania przez liderów szerokiego zakresu możliwych do wykazania zachowań oraz umiejętności ich adekwatnego wyboru w różnorodnych sytuacjach. Celem niniejszego artykułu jest dokonanie analizy jednej z tych teorii, jaką jest koncepcja przywództwa wszechstronnego. Autor artykułu podjął próbę umiejscowienia tej koncepcji pośród innych modeli teoretycznych kładących nacisk na elastyczność przywódcy oraz przeanalizowania potencjalnego wkładu, jaki koncepcja ta może mieć dla lepszego zrozumienia efektywności działań lidera. Dodatkowo, w artykule zaproponowano obiecujące kierunki dalszych badań z wykorzystaniem opisywanego podejścia.