Opinie polskich pracowników o wynagrodzeniu minimalnym i ich konteksty w mediach - Wasilewski , Jacek; Werner , Aleksander; Kimla , Katarzyna; Kostrzewa , Agata (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie opinii polskich pracowników dotyczących: minimalnego wynagrodzenia w odniesieniu do roli tego wynagrodzenia jako instrumentu polityki społecznej, treści medialnych o relacji pracownika z pracodawcą oraz poczucia sprawiedliwości społecznej. Analiza naświetla minimalne wynagrodzenie pod kątem sytuacji prawnej, aspektów polityki społecznej oraz narracji pojawiających się w mediach. W artykule zostały przedstawione wyniki badania opinii przeprowadzonego na reprezentatywnej grupie Polaków. Na podstawie ich analizy można wnioskować, że minimalne wynagrodzenie w opinii respondentów powinno być ukształtowane na poziomie pozwalającym przeżyć, co może rodzić pytania o jego indywidualizację i dywersyfikację w zależności od indywidualnych cech pracującego.