Działania z zakresu wizerunku przedsiębiorstwa skierowane do pracowników - Zając-Pałdyna , Urszula (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2019)
Zarządzanie wizerunkiem przedsiębiorstwa jako pracodawcy zyskuje coraz większe zainteresowanie teoretyków i praktyków biznesu. Pracodawcy, chcąc uzyskać trwałą przewagę konkurencyjną oraz przyciągnąć i utrzymać talenty, stosują działania z zakresu employer branding, skierowane do wewnątrz oraz na zewnątrz organizacji. Celem artykułu jest analiza działań podejmowanych przez przedsiębiorstwa w obszarze wizerunku pracodawcy, których adresatami są pracownicy. Autorka, na podstawie dostępnej literatury, przeanalizowała koncepcję wizerunku przedsiębiorstwa jako pracodawcy oraz dokonała przeglądu działań podejmowanych przez pracodawców skierowanych do wewnątrz organizacji. Na podstawie badań empirycznych przeanalizowano działania wizerunkowe skierowane do wewnętrznych interesariuszy. Wnioski posłużą do dalszych badań wizerunku przedsiębiorstwa jako pracodawcy.