Psychopatia, narcyzm, histrionika - menedżerowie o osobowościach patologicznych i kreowane przez nich kultury organizacyjne. Wprowadzenie do badań - Stawiarska-Lietzau, Monika; Łużniak-Piecha, Magdalena (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2014)
Artykuł jest głosem w dyskusji nad wzajemnymi zależnościami pomiędzy patologicznym typem osobowości menedżera i kulturą organizacyjną. Autorzy w swoich rozważaniach skupiają się na psychopatii, narcyzmie i osobowości histrionicznej oraz ich wpływie na kapitał ludzki w organizacji. Opisano typy kultur organizacyjnych powstające w wyniku działania osobowości patologicznych oraz głębokie konsekwencje psychologiczne, które ponoszą członkowie organizacji funkcjonujący w toksycznym środowisku pracy. Analiza kończy się rekomendacjami badawczymi obejmującymi zarówno działania na polu studiów psychologicznych, jak i nauk o zarządzaniu.