Działalność Akademickich Biur Karier w Warszawie - Trojanowska , Monika (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2015)
Głównym celem artykułu jest ukazanie specyfiki działalności polskich Akademickich Biur Karier oraz ich rozwoju na przestrzeni lat. Ponadto, autorka przybliża rolę, jaką pełnią w procesie poszukiwania pracy przez osoby kończące edukację i wkraczające na ścieżkę pracy zawodowej. Celem szczegółowym pracy jest zaprezentowanie charakterystyki Biur m.in. pod względem prowadzonego przez nie doradztwa zawodowego i psychologicznego na podstawie wybranych warszawskich Akademickich Biur Karier. Niebywale istotnym jest również odniesienie istniejącej wiedzy do wyników badań autorów zajmujących się tą tematyką.