Bariery zatrudnialności osób młodych w Polsce - Wojdyło‑Preisner , Monika; Zawadzki , Kamil (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2015)
W artykule dokonano identyfikacji i analizy barier zatrudnialności osób bezrobotnych w wieku 18–29 lat w Polsce. Wykorzystano indywidualne dane pierwotne wyabstrahowane z baz danych powiatowych urzędów pracy dotyczące niemal 17 tys. młodych bez‑ robotnych zamieszkujących różne typy powiatów. W analizie zastosowano modelowanie ekonometryczne metodą binarnej regresji logistycznej. Wykazano, że młode kobiety rejestrujące się w powiatowych urzędach pracy są bardziej narażone na długookresowe bezrobocie niż mężczyźni. Brak doświadczenia zawodowego, wyższy poziom wykształcenia, niewielka liczba zawodów wyuczonych i wykonywanych oraz posiadanie dzieci ograniczają zatrudnialność młodych bezrobotnych. Ponadto na perspektywy zatrudnienia badanej grupy problemowej istotnie wpływa charakter lokalnej gospodarki.