Zarządzanie kapitałem ludzkim. Procesy – narzędzia – aplikacje - Miś, Alicja (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2015)
Konkurencyjność rynkową organizacji kreują ludzie w niej zatrudnieni. Konstatacja ta dla teoretyków prezentowanej problematyki jest niemal truizmem. Coraz częściej przywołują ją także praktycy, choć, jak pokazują liczne badania, pozostaje ona w sferze deklaratywnej. Zarządzanie ludźmi sprowadza się bowiem do działań funkcjonalnych, sytuacyjnych i silnie zależnych od kondycji finansowej firmy. Stan ten sprawia, że koszty działalności personalnej są wysokie, rezultaty krótkoterminowe, a satysfakcja pracowników mierzona wskaźnikiem ich płynności - niska. Dlatego podręcznik Zarządzanie kapitałem ludzkim. Procesy - narzędzia - aplikacje, który ukazał się na rynku wydawniczym w 2014 r., będący wspólnym przedsięwzięciem pracowników Katedry Rozwoju Kapitału Ludzkiego SGH, ma szczególną misję. (fragment tekstu)