Usieciowienie wymiaru sprawiedliwości a wyzwania dla kadry zarządzającej - Morawska, Sylwia; Banasik , Przemysław (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2015)
Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytania, czy kadra zarządzająca jest przy‑ gotowana do realizacji wyzwań związanych z usieciowieniem wymiaru sprawiedliwości oraz jakimi narzędziami powinien dysponować nowoczesny wymiar sprawiedliwości, aby skutecznie przygotowywać kadrę zarządzającą sądami do zmian w zarządzaniu. Organizacja wymiaru sprawiedliwości, a w jej ramach poszczególne sądy, ulega przeobrażeniom. Dzieje się tak wskutek przenikania do niej metod i technik zarządzania z biznesu. Zmiany zarządzania w sektorze prywatnym indukują zmiany w zarządzaniu organizacją wymiaru sprawiedliwości. W artykule przedstawiono cztery koncepcje administracji publicznej (weberowską, New Public Management, New Public Governance, New – Weberian State). Przedstawienie różnych koncepcji administracji publicznej, wraz z określonym arsenałem dostępnych w ich ramach metod i technik zarządzania, ma jedynie zasygnalizować wyzwania stojące przed kadrą zarządzającą sądami.