Gospodarowanie kapitałem ludzkim - Lipka, Anna (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2012)
Po wprowadzeniu do programu nauczania na kierunku ekonomia przedmiotu „Gospodarowanie kapitałem ludzkim” było tylko kwestią czasu, kiedy powstaną publikacje dla studentów przygotowujących się do zdania z niego egzaminu. Ciekawe było też pytanie, kto powinien być ich autorem. Gospodarowanie kapitałem ludzkim w organizacji (traktowane niekiedy jako zarządzanie zasobami ludzkimi) jest bowiem tylko cząstką zagadnień ujętych w programie przedmiotu, który łączy problemy mikro- i makroekonomiczne. A zatem dobrze się chyba stało, że książkę napisali autorzy związani z Wydziałem Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, którzy w kapitale ludzkim postrzegają czynnik konkurencyjności nie tylko organizacji, ale i gospodarek. Miły akcent to także docenienie przez autorów wieloletniej współpracy z panią profesor, zw. dr hab. Danutą Kopycińską. To pani profesor z wyrazami wdzięczności autorzy zadedykowali swoją pracę.