Oczekiwania potencjalnych kandydatów do pracy wobec przyszłego pracodawcy w świetle koncepcji CSR - Zaleśna , Aleksandra (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2018)
Celem badania prezentowanego w artykule jest poznanie oczekiwań pracowników wobec przyszłego pracodawcy w świetle koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu (corporate social responsibility, CSR). W badaniu wykorzystano metodę sondażu, próba liczyła 153 studentów jednej z uczelni warszawskich. Respondenci oczekują przede wszystkim korzyści dla siebie: sprawiedliwej oceny osiągnięć w pracy, równowagi praca–życie, braku dyskryminacji w zakresie wynagrodzeń i awansów, wsparcia w dalszej edukacji oraz tego, by firma była postrzegana jako wiarygodna. W mniejszym stopniu oczekiwania ich wiążą się z wymiarem filantropijnym i ekologicznym. Wiedza respondentów na temat CSR nie różnicuje ich oczekiwań wobec przedsiębiorstw w świetle koncepcji CSR.