Aksjologiczne podstawy sprawiedliwych wynagrodzeń - Łuków, Paweł (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2018)
Na tle zarysu podstawowych pojęć z zakresu teorii sprawiedliwości omówionych w części pierwszej artykułu, przedstawiono normatywny charakter zagadnienia sprawiedliwości wynagrodzeń za pracę, sytuując je w kontekście dyskursu praw człowieka oraz idei i wartości społeczeństwa demokratycznego. Odniesienie sprawiedliwości wynagrodzeń do tego dyskursu, wraz z obecną w nim ideą godności ludzkiej, pozwala wskazać w części drugiej artykułu główne zasady etyczne, jakie muszą kształtować akceptowalną koncepcję sprawiedliwych wynagrodzeń, właściwą dla społeczeństwa demokratycznego: szacunek dla jednostek, równość szans i równość pozioma oraz zasada wolności indywidualnej.