Mobilność wewnątrzorganizacyjna jako instrument retencji pracowników o wysokim potencjale - Bednarska-Wnuk , Izabela (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2019)
Zatrzymanie pracowników o wysokim potencjale stanowi obecnie problem dla wielu organizacji. Taka sytuacja wymaga swoistego przekodowania i zmiany orientacji na budowę środowiska sprzyjającego zatrzymaniu w przedsiębiorstwie takich pracowników. Dlatego za cel niniejszego artykułu przyjęto określenie działań mobilności wewnątrzorganizacyjnej, będących sposobem na retencję pracowników o wysokim potencjale. Mają one charakter autorskiej propozycji. Artykuł jest teoretyczny i powstał na podstawie studiów literatury.