Wartości wyznawane przez pracowników z Ukrainy - Jarecki , Wojciech (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2019)
Wartości wyznawane przez pracowników i możliwość ich realizacji w miejscu pracy wpływają na zaangażowanie w pracę, a przez to na wynagrodzenia i wydajność pracy zatrudnionych. Obszarem dotychczas mało zbadanym są wartości wyznawane przez obywateli Ukrainy pracujących w Polsce. Celem artykułu jest zatem poznanie tych wartości i porównanie z wartościami wyznawanymi przez pracujących Polaków. Wykorzystano wyniki badań (przeprowadzonych głównie w Polsce) dostępnych w literaturze oraz badania własnego autora.