Migranci na polskim rynku pracy – wyzwania dla zarządzania zasobami ludzkimi - Shelest-Szumilas, Olena (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2019)
W artykule podjęto kwestię zatrudnienia cudzoziemców w Polsce. Wskazano główne tendencje powstające w przypadku ich sytuacji na rynku pracy oraz określono wpływ tych zmian na zarządzanie zasobami ludzkimi. W pierwszej części artykułu, opracowanej na podstawie analizy danych statystycznych, przedstawiono ogólny obraz sytuacji migrantów na rynku pracy w Polsce. W następnej opisano konsekwencje zmian obserwowanych w obszarze zatrudnienia migrantów dla zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach.