Wykształcenie jako czynnik determinujący długość życia - Kunasz , Marek (Edukacja Ekonomistów i Menedżerów, 2015)
W pracy przeprowadzono analizy oczekiwanej długości życia, głównie w kontekście jej związków z poziomem wykształcenia jednostek. Odniesiono się do specyficznych badań Eurostatu, uwzględniających przywołane kryterium podziału populacji. Badania swoim zasięgiem objęły 14 krajów unijnych (w tym także Polskę) oraz dwa kraje spoza Unii Europejskiej. Projekt był realizowany w perspektywie lat 2007–2010. Badano oczekiwaną dalszą długość życia jednostek w wieku 30 lat, zakładając, iż w tym wieku ujawniają się pierwsze efekty inwestycji w kapitał ludzki związanych z edukacją (prowadzone rozważania osadzono w ekonomicznej teorii kapitału ludzkiego).