Rynek mocy a rynek energii - Kotlewski, Dariusz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2018)
Za zgodą Komisji Europejskiej, w Polsce podjęto próbę zaimplementowania dwutowarowego rynku energetycznego, składającego się z rynku energii elektrycznej oraz rynku mocy. Wprowadzenie takiego dwutowarowego rynku energetycznego niesie ze sobą potencjalne korzyści dla wzrostu gospodarczego. Może jednak powodować asymetrie w relacjach z zagranicą, szczególnie w sytuacji gdy sąsiadujące kraje takiego rynku nie wprowadzają. Inspiracją do dyskusji na ten temat jest książka Doroty Niedziółki Funkcjonowanie polskiego rynku energii, Difin, Warszawa 2018. Zdaniem autora, książka ta dostarcza wielu bardzo cennych informacji o rynku energii w Polsce, przy czym na tle innych korzystnie wyróżnia się rozdział poświęcony rynkowi energii elektrycznej.