Efektywny rynek kapitałowy a system rachunkowości przedsiębiorstw - Białas-Szymańska, Małgorzata (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2018)
Tematem artykułu jest badanie charakteru i struktury zależności występującej pomiędzy przejrzystością systemu rachunkowości a efektywnością rynku kapitałowego. Zależność ta ma charakter sprzężenia zwrotnego. Jest to sprzężenie pozytywne, bowiem racjonalne, skuteczne i efektywne funkcjonowanie gospodarki rynkowej, a zwłaszcza rynku kapitałowego, wymaga daleko posuniętej przejrzystości. Państwa o dojrzałej gospodarce finansowej wprowadziły szereg rozwiązań natury instytucjonalnej jak i legislacyjnej, zapewniających prawidłowy przebieg tych procesów. W artykule została przedstawiona i omówiona autorska koncepcja mapy sprzężeń zachodzących między efektywnością rynkową a kompleksowością (przejrzystością) rachunkowości.