Znaczenie formy prawnej podmiotów gospodarczych dla kształtowania środowiska biznesowego w Gruzji - Abuselidze, George; Katamadze, Giorgi (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2018)
Artykuł poświęcony jest analizie skutków form organizacyjno-prawnych podmiotów gospodarczych na rozwój przedsiębiorczości w Gruzji. Na podstawie analizy dynamiki rejestracji firm w ciągu dziesięciu lat, ujawniono firmy charakteryzujące się gwałtownymi zmianami rejestracji w tym okresie, a także omówiono czynniki mające wpływ na proces selekcji form organizacyjno-prawnych. Na podstawie wyników badania można stwierdzić, że zachęcanie do zwiększania lub zmniejszania liczby podmiotów gospodarczych jest pośrednim narzędziem do osiągnięcia celów polityki gospodarczej kraju, w zależności od tego, które dziedziny gospodarki mają zostać wzmocnione.