Problematyka oszustw żywnościowych w przepisach prawa i standardach branżowych - Kowalska, Aleksandra (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2017)
Fałszowanie żywności to jedno z działań postrzeganych w kategoriach oszustwa żywnościowego, które ma wielowymiarowe skutki o charakterze politycznym, ekonomicznym, społecznym, psychologicznym, legislacyjnym i zdrowotnym. Celem artykułu jest konceptualizacja pojęcia oszustwa żywnościowego i fałszowania żywności oraz przedstawienie i próba oceny wiodących działań twardych podejmowanych na rzecz obrony żywności w Polsce i na świecie.