Przedsiębiorczość rodzinna w stomatologii - Bukowska-Piestrzyńska, Agnieszka (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2014)
Wyniki badania, przeprowadzonego wśród lekarzy dentystów i studentów kierunku lekarsko-dentystycznego pokazują, że wśród praktykujących lekarzy założenie własnego gabinetu jest dominującą formą pozyskania miejsca pracy. Tylko niespełna pięć procent respondentów zostało właścicielami gabinetu w drodze sukcesji. Wśród studentów, których rodzice byli dentystami, 11 proc. zadeklarowało zamiar uruchomienia własnego gabinetu, pozostali planowali zatrudnienie w gabinecie rodzica. To wskazuje, że w Polsce przedsiębiorczość rodzinna w usługach stomatologicznych jest zjawiskiem rozwojowym – konkluduje autorka.