Sektor usług wiedzochłonnych w Polsce na tle UE - Samul, Joanna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2016)
Sektor wiedzochłonnych usług biznesowych jest szczególnie interesujący ze względu na jego udział w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa, kreowanie miejsc pracy i wpływ na wzrost konkurencyjności całej gospodarki na rynku światowym. W latach 2008-2013 liczba przedsiębiorstw tego sektora wzrosła w Polsce o ponad 25 proc. Celem artykułu jest analiza aktualnego stanu tego sektora, określenie jego potencjału i pokazanie ograniczeń rozwoju firm opartych na intensywnym wykorzystywaniu wiedzy. Analizę przeprowadzono na podstawie przeglądu literatury oraz danych statystycznych dotyczących tego sektora w Polsce i Unii Europejskiej.