Filantropia korporacyjna – granice „dobroci” - Majchrzak, Katarzyna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2012)
Działalność filantropijna przedsiębiorstw ciągle budzi wiele kontrowersji. Jej zwolennicy uważają, że przedsiębiorstwa mają moralny obowiązek wspierania otoczenia, w którym funkcjonują. Przeciwnicy są zdania, że programy filantropijne pochłaniają zasoby firmy przeznaczone do realizacji jej biznesowych celów, i nie kreują wartości dla akcjonariuszy. Na podstawie badań literaturowych autorka przytacza argumenty obu stron, czyli z punktu widzenia akcjonariuszy i interesariuszy. Zwraca uwagę, że badania empiryczne nie potwierdzają zależności między wydatkami na działalność dobroczynną a wartością przedsiębiorstwa. Omawia modele filantropii korporacyjnej i efekty ich stosowania. Będąc pod stałą presją inwestorów i organizacji społecznych, podkreśla, coraz więcej przedsiębiorstw wypracowuje optymalny model współpracy ze swoimi interesariuszami, pozwalający obydwu stronom czerpać korzyści.