Spółki pod specjalnym nadzorem - Srebro, Maciej (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
W artykule została omówiona struktura nadzoru właścicielskiego nad spółkami z udziałem Skarbu Państwa. Opisane jest funkcjonowanie Ministerstwa Skarbu Państwa, głównej instytucji odpowiadającej za nadzór właścicielski. Autor wymienia istniejące strategie prywatyzacyjne MSP, sposób konstruowania planów rozwojowych sektorów i spółek mu podlegających. Zostały również przedstawione koncepcje zmiany struktury nadzoru właścicielskiego, których idea sprowadza się do wprowadzenia zasad profesjonalnego zarządzania w spółkach z udziałem Skarbu Państwa. Jednak zarówno obecna struktura nadzoru właścicielskiego, jak i koncepcje jego zmiany nie dają odpowiedzi na pytanie, jakie spółki są kluczowe dla interesów państwa i nie powinny podlegać procesom prywatyzacyjnym. Powszechne jest domniemanie, że takie spółki powinny funkcjonować, ale brakuje refleksji według jakich kryteriów należy je wyróżnić. Autor wskazuje, że właśnie określenie tych kryteriów powinno być podstawowym założeniem do budowy optymalnego modelu struktury nadzoru właścicielskiego, i jest to istotne również w procesie formułowania elementów polityki gospodarczej państwa.