Wykorzystanie opcji realnych do analizy ukrytego potencjału - Michalski, Dariusz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
Wartość opcji realnej wynika z możliwości kreowania dodatkowych zysków ekonomicznych, w wyniku efektywnego dostosowania się przedsiębiorstwa do nieoczekiwanych zmian w jego otoczeniu. Autor omawia poszczególne rodzaje opcji realnych, oraz na przykładzie pokazuje ich możliwe wykorzystanie. Podkreśla, że zasady podejmowania tego typu decyzji powinny być określone w planach strategicznych przedsiębiorstwa.