Branża KEP – barometr polskiej gospodarki - Cichosz, Marzenna; Nowicka, Katarzyna; Pluta-Zaremba, Aneta (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2011)
Branża przesyłek KEP jest wrażliwa na zmiany zachodzące w polskiej i światowej gospodarce. Jednocześnie dynamiczny rozwój operatorów ekspresowych wywarł pozytywny wpływ na rozwój polskich przedsiębiorstw. Wyniki przeprowadzonych w KNoP przez Zespół Katedry Logistyki badań operatorów ekspresowych potwierdziły, że branża ta wykazuje zarówno cechy barometru, jak i lokomotywy polskiej gospodarki.