Rola potencjału technologicznego w kreowaniu przedsiębiorczości technologicznej - Chyba, Zbigniew (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2015)
<span style="display: inline !important; float: none; background-color: #ffffff; color: #666666; font-family: ’Source Sans Pro’,Calibri,Candara,Arial,sans-serif; font-size: 15px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: justify; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; word-spacing: 0px;">Przedsiębiorczość technologiczna jest pojęciem wielowątkowym, obejmującym różne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw. Wśród determinant przedsiębiorczości technologicznej, szczególnie istotną rolę odgrywa potencjał technologiczny, nieraz błędnie utożsamiany jedynie z jego portfelem technologicznym. Zdaniem autora, przedsiębiorczość technologiczna jest warunkiem koniecznym sukcesu rynkowego, szczególnie w przypadku małych i średnich przedsiębiorstw, dla których pozyskiwanie technologii jest warunkiem przetrwania i rozwoju.