Zagadnienie technologii i innowacji w perspektywie funkcjonowania Unii Europejskiej - Mantorska, Joanna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2020)
W perspektywie funkcjonowania oraz rozwoju technologicznego Unii Europejskiej, ważną kwestią jest spójność prowadzonych działań w aspekcie społecznym, jak i środowiskowym, a także pod kątem osiągania sukcesów rynkowych. W jaki sposób wypracować oraz podtrzymywać wymierne korzyści gospodarcze oraz wynikając z nich wartości dodane w skali międzynarodowej? Celem artykułu jest przedstawienie oraz analiza zagadnień o kluczowym dla UE znaczeniu, a także wskazanie uwarunkowań zewnętrznych, które powinny być podstawą polityki europejskiej. Omówione kwestie mają wpływ na aspekty związane z bezpieczeństwem oraz konkurencyjnością Europy. W ramach przeprowadzonych studiów literaturowych ustalono, że wśród priorytetów Europy wyróżnia się gospodarkę cyfrową realizowaną w oparciu o jednolity rynek wewnętrzny, z jednoczesnym uwzględnieniem uwarunkowań zewnętrznych. Do zagadnień o kluczowym znaczeniu zaliczono działania rozwojowe wspierające, w przypadku kapitału ludzkiego podnoszenie kwalifikacji i umiejętności zawodowych, natomiast gospodarki jako całości – aspekt niskoemisyjności. Jednym z priorytetów jest także zapewnienie przestrzeni do funkcjonowania wszystkich podmiotów, niezależnie od ich wielkości oraz skali prowadzonej działalności. Strategia ta miałaby prowadzić do osiągnięcia stabilizacji oraz bezpieczeństwa, również w wymiarze ekonomicznym, co znalazłoby odzwierciedlenie w szeroko rozumianym dobrobycie.