Wpływ geopolityki na bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Nigerii - Cherubin, Dawid (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Geopolityka jest dziedziną nauki, która bada rozmaite aspekty wewnętrzne oraz zewnętrzne kraju. Tymi aspektami są ekonomia, polityka, relacje społeczne, bogactwa naturalne, podział religijny, katastrofy naturalne etc. Nigeria ma bogate złoża surowców naturalnych oraz rozwija się gospodarczo, co klasyfikuje ją jako kraj przyjazny bezpośrednim inwestycjom zagranicznym (BIZ). Jednak zagrożenia geopolityczne, takie jak terroryzm oraz brak edukacji wśród osób młodych, całkowicie destabilizują państwo. Celem badawczym artykułu jest wyjaśnienie istoty wpływu geopolityki na BIZ w Nigerii oraz rozwój kraju. Za pośrednictwem ram OLI oraz CAGE zostaną przedstawione zagrożenia geopolityczne mające wpływ na wewnętrzny chaos Nigerii oraz przełożenie na BIZ.