Rada nadzorcza jako instrument wewnętrznego ładu korporacyjnego w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością - Pietrzak, Marzena (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Rada nadzorcza to organ władzy w spółce traktowany jako podstawowy wewnętrzny mechanizm nadzoru korporacyjnego. Celem artykułu jest wskazanie istoty nadzoru korporacyjnego na przykładzie rady nadzorczej jako organu ustawowo sprawującego stały nadzór nad działalnością spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Przeprowadzone badania miały za zadanie ustalenie, jakie uprawnienia tego organu należy rozszerzyć w umowie spółki oraz fakultatywnie w innych dokumentach korporacyjnych. W niniejszym artykule wykorzystano metodę dogmatycznoprawną, która była podstawą do przeprowadzenia analizy przedstawionych problemów w oparciu o przepisy prawne oraz literaturę przedmiotu. Z przeprowadzonej analizy wynika, że nie można zwiększyć uprawnień rady nadzorczej w sposób, który narusza funkcje innych organów spółki. Od rady nadzorczej oczekuje się zaangażowania w bieżącą działalność spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz podejmowania strategicznych decyzji.