Szanse i bariery polskich przedsiębiorstw w drodze do Smart Industry - Cegiełko, Szymon (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie pojęcia Smart Industry, przedstawienie aktywności polskich przedsiębiorstw innowacyjnych oraz określenie szans i barier wynikających z wdrożenia nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Podczas przygotowania artykułu korzystano z literatury przedmiotu oraz publikacji branżowych, w tym także obcojęzycznych. Wykorzystano pozycje książkowe, artykuły, wyniki badań firm konsultingowych, dane statystyczne, czasopisma i informacje ze źródeł internetowych. Świat nowoczesnych rozwiązań technologicznych nie jest jeszcze w pełni zbadany i zdefiniowany, jednak charakteryzuje się ogromnymi możliwościami, które powinny zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa do osiągania ich celów strategicznych. Publikacja ta uzasadnia sens wdrażania nowoczesnych rozwiązań technologicznych, ukazuje pozycję Polski oraz polskich przedsiębiorstw na tle krajów europejskich, przedstawia termin przedsiębiorstwa Smart oraz wskazuje możliwe szanse i bariery rozwoju innowacyjności.