Bliskość fizyczna a współpraca innowacyjna polskich małych i średnich przedsiębiorstw wiedzochłonnych - Runiewicz-Wardyn, Małgorzata (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Globalizacja, wraz z jej rosnącymi globalnymi łańcuchami wartości i złożonością procesów innowacyjnych, zmienia rolę odległości przestrzennej w działalności innowacyjnej. W klasycznych teoriach klastrów bliskość geograficzna jest postrzegana jako warunek konieczny do wymiany wiedzy i wzmocnienia współpracy innowacyjnej. Jednakże najnowsza literatura kwestionuje to podejście twierdząc, że rola odgrywana przez odległość przestrzenną maleje. Celem niniejszego opracowania jest lepsze zrozumienie roli fizycznej i geograficznej bliskości w procesie współpracy innowacyjnej. W artykule przedstawiono dotychczasowe wyniki badań dotyczącej znaczenia fizycznej bliskości w procesie współpracy innowacyjnej w polskich MŚP intensywnie wykorzystujących wiedzę. Wyniki badań potwierdzają tezę, że bliskość fizyczna ma znaczenie dla interakcji innowacyjnych, jednak bliskość geograficzna nie jest warunkiem koniecznym dla takiej współpracy. Ponadto, powiązania innowacyjne badanych firm mają bardziej indywidualny charakter i są w r wnym stopniu determinowane przez profile technologiczne firm, jak i powiązania społeczno-indywidualne.