Uszczelnianie podatku od towarów i usług z perspektywy podatnika - Bełdzikowski, Marek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2021)
Koszty ponoszone przez podatników w wyniku „uszczelniania” podatku od towarów i usług pozostają w cieniu badań nad wzrostem wpływu z podatku VAT. Skala zmian w podatku od towarów i usług, szczególnie po 2015 roku, w sposób bezprecedensowy wpłynęła na sytuację podatników. Znalazło to odbicie w szeregu oficjalnych dokumentach, takich jak np. oceny skutków regulacji projektów aktów prawnych czy analizach przygotowywanych przez organizacje międzynarodowe. Pozwala to sięgnąć po efekty prac organizacji międzynarodowych w tym zakresie i dokonać unikalnego porównania Polski z innymi krajami. Umożliwia to postawienie celu badawczego polegającego na ustaleniu wpływu „uszczelniania podatku” na koszty tego procesu ponoszone przez podatników. Dla jego realizacji posłużono się analizą opracowań i danych statystycznych. Wydają się one jednoznacznie wskazywać na pogorszenie się środowiska regulacyjnego dla podatników VAT w Polsce, co wskazuje na wyraźny wzrost kosztów poboru podatku VAT dla jego płatników.