Metody heurystyczne jako skuteczne narzędzie zarządzania przedsiębiorstwem w czasach niepewności - Mazurkiewicz, Małgorzata (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
W zarządzaniu przedsiębiorstwem, niepewność należy do atrybutów podejmowanych decyzji menedżerskich. W konkurencyjnych środowiskach, gdzie sukces zależy od wysokiej jakości decyzji, podejmowanie błędnych kroków może doprowadzić do utraty rynku lub nawet przyczynić się do zakończenia działalności. Dlatego tak ważne jest, aby spośród wielu alternatywnych metod wybrać tę, która będzie skuteczna w rozwiązywaniu problemów w prosty i szybki sposób. Heurystyka oferuje rozwiązania, które udowodniają swoją przydatność w niepewnym otoczeniu biznesowym. Celem pracy jest przedstawienie i ocena metod heurystycznych oraz wykazanie ich specyfiki i możliwości zastosowania w naukach o zarządzaniu przedsiębiorstwami w warunkach niepewności. W artykule przybliżono aspekt teoretyczny heurystyk menedżerskich, położono również nacisk na przedstawienie praktycznych przykładów zastosowania heurystyk w przedsiębiorstwach w warunkach niepewności, także w czasie pandemii Covid-19, wyciągnięto wnioski i sformułowano praktyczne rekomendacje.