Wpływ osobistego stosunku seniorów na opinie oraz korzystanie z usług zdrowia cyfrowego w Polsce - Kozłowska, Magdalena (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Seniorzy są szczególną grupą konsumentów w Polsce, których znaczenie rośnie z każdym rokiem. W szczególności istotny wydaje się tutaj sektor usług medycznych, wśród których wyróżnia się i wzrasta zdrowie cyfrowe. Seniorzy, jako konsumenci, mają zdefiniowane potrzeby, które wynikają z ich specyficznych uwarunkowań psychofizycznych oraz przyzwyczajeń, będących ich drugą naturą. Osobisty stosunek seniorów do zdrowia cyfrowego oraz jego wpływ na opinie oraz korzystanie z takich usług są głównym problemem opracowania oraz jednym z aspektów badań ilościowych przeprowadzonych przez autorkę w lipcu 2021 roku. W publikacji podjęto próbę analizy zależności pomiędzy osobistym stosunkiem seniorów wobec narzędzi i usług zdrowia cyfrowego, a opiniami oraz doświadczeniami. Wyniki badania ilościowego wskazały na szereg zależności oraz potwierdziły istotny wpływ stosunku seniorów na ich aktywność na rynku omawianych usług.