Wybrane rozwiązania prawne z ustawy z 2019 roku – Prawo zamówień publicznych w ocenie polskich przedsiębiorstw - Grzegorzewska-Mischka, Ewa; Zaborowski, Mariusz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2022)
Przedmiotem analizy w niniejszym artykule jest instytucja zamówień publicznych, uregulowanych aktualnie obowiązującą ustawą – Prawo zamówień publicznych z 2019 r . Analiza ta dotyczy w szczególności nowoprzyjętych w niej zapisów prawnych – nowych w stosunku do obowiązujących poprzednio. Uzasadnieniem wprowadzenia przez ustawodawcę wielu nowych rozwiązań była chęć ułatwienia przedsiębiorcom uczestniczenia w niełatwym procesie zamówień. W artykule przedstawiono ocenę tych rozwiązań, uzyskaną w toku badań, w których wykorzystano narzędzie ankiety, zawierającej pytania ukierunkowane na pozyskanie wspomnianej oceny. Zadanie zostało zrealizowane przez zebranie odpowiedzi ze strony określonej grupy przedsiębiorców z branży budowlanej z województwa pomorskiego.