Cyfrowe bliźniaki a funkcjonowanie przedsiębiorstwa w turbulentnym otoczeniu - Zarzycka, Anna M. (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Cyfrowe bliźniaki (CB) są obecnie ważnym trendem technologicznym, jednak jeszcze niedostatecznie rozpoznanym w literaturze przedmiotu. Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja tego zjawiska, obszarów jego zastosowania oraz wpływu na funkcjonowanie przedsiębiorstwa w turbulentnym otoczeniu. Cel ten został zrealizowany za pomocą analizy literatury, baz danych i zasobów elektronicznych oraz studium przypadku. Technologia cyfrowych bliźniaków, będąca cyfrowym odpowiednikiem rzeczy, obiektów i procesów ze świata realnego, znajduje zastosowanie głównie w procesie produkcji, ale także w obszarze projektowania i testowania produktów, dystrybucji oraz obsłudze klienta. Rozważania potwierdzają tezę o pozytywnym wpływie CB na funkcjonowanie przedsiębiorstwa w szybko zmieniającym się otoczeniu poprzez zwiększenie elastyczności strategicznej.