Polityka rachunkowości zakładów ubezpieczeń w obliczu przyjęcia Międzynarodowego Standardu Sprawozdawczości Finansowej 17 „Umowy ubezpieczenia” - Spigarska, Ewa (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Głównym celem artykułu jest pokazanie wpływu nowo przyjętego Międzynarodowego Standardu Sprawozdawczości Finansowej 17 „Umowy ubezpieczenia” (Dz.Urz. UE 416, dalej MSSF 17) na politykę rachunkowości zakładu ubezpieczeń. Przyjęte rozwiązania wpłyną na ujawnianie i wycenę kategorii finansowych posiadanych przez jednostkę ubezpieczeniową. MSSF 17 wprowadził wyraźny podział pomiędzy wynikiem na działalności ubezpieczeniowej a wynikiem na działalności inwestycyjnej. Odstąpiono od wykazywania przychodów na podstawie składek przypisanych w poszczególnych okresach. Skutki wpływu nowo przyjętych regulacji zostały pokazane na przykładzie Grupy PZU. Podstawą wyboru tej grupy jest fakt, że sporządza ona swoje skonsolidowane sprawozdanie finansowe opierając się na Międzynarodowych Standardach Rachunkowości i publikuje je jako jedyna grupa ubezpieczeniowa na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Na przykładzie Grupy PZU pokazano przykładowe zmiany w polityce rachunkowości wprowadzone na podstawie MSSF 17. W przyszłości planowane jest w celach porównawczych przeprowadzenie takich badań obejmujących międzynarodowe grupy ubezpieczeniowe.