Globalny zrównoważony rozwój i jego cele jako wyznacznik epoki zaawansowanych technologii - Cenkier, Agnieszka (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Trwała i nasilająca się ingerencja człowieka w środowisko naturalne wywołała sytuację, w której konieczne okazało się podjęcie natychmiastowych, globalnych działań, mających na celu po pierwsze zatrzymanie postępującej degradacji ekosystemu naszej planety, po drugie przystąpienie do naprawy dokonanego zniszczenia. Globalny plan stosownego przedsięwzięcia i jego realizacji został przedstawiony w rezolucji ONZ w 2015 r., znanej powszechnie jako Agenda 2030. Na forum ogólnoświatowym postanowiono, że przyjęte do wykonania globalne cele i zadania na rzecz zrównoważonego rozwoju zostaną wdrożone do 2030 r. Realizacja programu trwa. Nie brakuje obaw dotyczących możliwości jego wykonania. Dostępne narzędzia oceny efektów mogą się okazać niewystarczające do uzyskania rzetelnego, kompleksowego, obiektywnego obrazu sytuacji w zakresie osiągniętych rezultatów. Z kolei liczne uwarunkowania realizacji projektu mogą uniemożliwić jego pomyślne wdrożenie.