Nowy paradygmat zarządzania kapitałem intelektualnym w przedsiębiorstwach produkcyjnych State Owned Enterprises (SOE) w turbulentnych czasach - Zalewski, Arkadiusz (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
W obliczu rosnących zagrożeń hybrydowych, takich jak wojna hybrydowa i manipulacje cenami surowców, przedsiębiorstwa State Owned Enterprises (SOE) stają przed wyzwaniem zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego kraju i ochrony swoich interesów. W artykule autor wskazuje na nowy paradygmat zarządzania kapitałem intelektualnym w SOE, oparty na filozofii odporności na ataki. Na przykładzie spółki Orlen-PGNiG, która jest kluczowym graczem na polskim rynku energetycznym, analizuje możliwości uwzględnienia w zarządzaniu kapitałem intelektualnym, perspektywy BSC, która realizuje odporność przedsiębiorstwa na tego typu zagrożenia. Nowy paradygmat opiera się na trzech filarach. Kompleksowe podejście do bezpieczeństwa: obejmuje analizę ryzyka, monitorowanie sytuacji geopolitycznej, opracowanie strategii obronnej, wzmocnienie infrastruktury cybernetycznej, edukację pracowników i współpracę z instytucjami państwowymi. Długoterminowa perspektywa: uwzględnia ciągłe monitorowanie sytuacji, inwestycje w badania i rozwój, utworzenie zespołu ds. bezpieczeństwa, wdrożenie planów awaryjnych i współpracę z partnerami biznesowymi. Zastosowanie Balanced Scorecard (BSC): pozwala na pomiar i monitorowanie postępów w zakresie celów związanych z bezpieczeństwem, odpornością i zrównoważonym rozwojem. Wdrażając te zalecenia SOE mogą stać się bardziej odporne na wyzwania turbulentnych czasów i budować długoterminową wartość dla swoich interesariuszy.