Polityka restrukturyzacji i ratowania przedsiębiorstw – sukces czy porażka? Przykład Polski - Morawska, Sylwia; Banasik, Przemysław; Pustułka-Wiater, Katarzyna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Celem artykułu jest podkreślenie potrzeby systematycznej ewaluacji polityki restrukturyzacji i ratowania przedsiębiorstw, której nadrzędnym celem jest zapobieganie upadłości dłużników, mimo ich trudnej sytuacji finansowej. W artykule zwrócono uwagę na istotny problem, jakim jest brak publicznie dostępnych danych pozwalających na jej pełną analizę, w tym ocenę jej krótko- i długoterminowych rezultatów rozumianych jako liczba faktycznie zrealizowanych układów z wierzycielami oraz czas funkcjonowania przedsiębiorstwa w obrocie gospodarczym po zakończeniu procesu restrukturyzacji. W odpowiedzi na te wyzwania, w artykule zaproponowano autorskie założenia do modelu ewaluacji polityki restrukturyzacji i ratowania przedsiębiorstw opartego na pięciu kluczowych kryteriach: skuteczności, efektywności, trafności, użyteczności oraz trwałości. W artykule zawarto także rekomendacje na przyszłość, takie jak utworzenie specjalistycznego think tanku, który analizowałby dane dotyczące polityki restrukturyzacji i ratowania przedsiębiorstw w Polsce oraz porównywał je z danymi pochodzącymi z pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej.