Fundusze pożyczkowe w finansowaniu małych i średnich przedsiębiorstw - Szuszakiewicz-Idziaszek, Agnieszka (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
W artykule przedstawiono możliwości finansowania małych i średnich przedsiębiorstw za pomocą funduszy pożyczkowych. Głównym celem opracowania była analiza poziomu zainteresowania pozyskaniem funduszy pożyczkowych przez małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z województwa lubuskiego. Do osiągnięcia celu wykorzystano analizę dostępnej literatury m.in. z zakresu instrumentów pożyczkowych. Przeprowadzono także własne badania empiryczne, przy zastosowaniu metody ankietowej wśród grupy mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw zlokalizowanych w województwie lubuskim. W artykule zaprezentowano także działalność i rolę funduszy pożyczkowych w Polsce oraz cele Lubuskiego Funduszu Pożyczkowego.