Charakterystyka i oczekiwania pracy pracowników nisko wynagradzanych z sektora usług opiekuńczych w Polsce - Grzesiak, Kamila (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
W artykule dokonano analizy specyfiki pracy opiekunów osób starszych w Polsce jako grupy nisko wynagradzanej oraz zidentyfikowano oczekiwania tych pracowników wobec pracodawców. W kontekście starzejącego się społeczeństwa, które zwiększa zapotrzebowanie na usługi opiekuńcze, niski poziom wynagrodzenia i prestiżu społecznego tego zawodu stanowi istotne wyzwanie, mogące negatywnie wpływać na zaangażowanie i satysfakcję zawodową pracowników. Badanie oparto na przeglądzie literatury, metodzie ankietowej skierowanej do pracowników z sektora usług opiekuńczych oraz analizie danych statystycznych, co pozwoliło na wszechstronne zidentyfikowanie czynników wpływających na ich motywację i oczekiwania. Wyniki badań wskazują na potrzebę wdrożenia strategii motywacyjnych, które byłyby ukierunkowane na poprawę warunków pracy i zwiększenie satysfakcji zawodowej opiekunów osób starszych. Zastosowanie takich rozwiązań może przyczynić się do zwiększenia produktywności oraz zmniejszenia rotacji pracowników w tej grupie zawodowej.