Wykorzystywanie nowych technologii w procesie rekrutacji do służb mundurowych - Moczydłowska, Zuzanna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2024)
Celem artykułu jest systematyzacja wiedzy na temat wykorzystania nowych technologii w procesie rekrutacji oraz doboru pracowników, a także próba odpowiedzi na pytanie: czy, a jeśli tak, w jakim stopniu i zakresie można wykorzystywać nowe technologie w procesie rekrutacji do służb mundurowych? Problem ten rozwiązano przy wykorzystaniu metody narracyjnego przeglądu literatury oraz aktów prawnych regulujących procesy rekrutacyjne w wybranych polskich służbach mundurowych. Dziś żadna z 11 polskich służb mundurowych nie wykorzystuje nowych technologii w procesie rekrutacji. Rekrutacja do służb mundurowych obejmuje pewne elementy, w których wykorzystanie nowych technologii pomogłoby zoptymalizować ten proces. Najlepszym rozwiązaniem rekrutacyjnym w przypadku służb mundurowych wydaje się być połączenie czynnika ludzkiego z technologią, czyli wprowadzenie rekrutacji hybrydowej. Łączenie tradycyjnych metod selekcji opartych na bezpośrednim kontakcie z kandydatem z rekrutacją zdalną wspomaganą przez nowe technologie pozwoli skrócić czas rekrutacji, która obecnie trwa kilka miesięcy, i stworzy możliwość skuteczniejszej selekcji kandydatów.