Rating ESG a koszt długu w spółkach technologicznych w Europie - Lizińska, Joanna; Płaczek, Roksana (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Wobec wzrastającej wagi aspektów środowiskowych (E), społecznych (S) oraz zarządczych (G) w dzisiejszej gospodarce, konieczna jest szeroka dyskusja nad znaczeniem takich działań dla wyników finansowych przedsiębiorstw. Badanie skupia się na określeniu relacji między zaangażowaniem w zrównoważony rozwój a kosztem kapitału. Celem artykułu jest określenie zależności między ratingiem ESG a marginalnym kosztem kapitału dłużnego. Badanie skupia się na spółkach sektora technologicznego w Europie i obejmuje lata 2015–2023. Regresja panelowa z efektami stałymi umożliwia empiryczną weryfikację zależności. Analiza odporności wyników pozwala na ocenę znaczenia poszczególnych komponentów ESG. Uzyskane rezultaty dostarczają dowodów na występowanie istotnych zależności między zrównoważonym rozwojem a kosztem długu.