Badanie postaw studentów wobec ryzyka na rynku nieruchomości - Brzezicka, Justyna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Niniejszy artykuł ma na celu przybliżenie tematyki związanej z ryzykiem, jakie występuje na rynku nieruchomości przy uwzględnieniu jego behawioralnych aspektów. W pracy opisano postawy wobec ryzyka wśród studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zgodnie z założeniami teorii perspektywy, jednej z najważniejszych teorii ekonomii behawioralnej. W badaniach wykorzystano metodę ekwiwalentu pewnego, by określić zmienność postaw wobec ryzyka (poszukiwania ryzyka, awersji do ryzyka oraz indyferencję wobec ryzyka) na przykładzie gier losowych obejmujących decyzje inwestycyjne na rynku nieruchomości. Badania przeprowadzono dla małych i dużych kwot loterii, zarówno po stronie zysków, jak i po stronie strat. Najważniejszym wnioskiem płynącym z badań jest potwierdzenie istotnych statystycznie różnic miedzy postawami po stronie zysków i strat, oraz pomiędzy postawami dla pieniędzy i nieruchomości dla dużych kwot.