Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w kontekście zmian geopolitycznych: analiza roli strategicznej zwinności w utrzymaniu przepływów inwestycyjnych w Singapurze - Bouguerra, Mabrouk; Yalouli, Tarek (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
W tym artykule omówiono odporność Singapuru na zagraniczne inwestycje bezpośrednie (BIZ) w niepewnym globalnym środowisku geopolitycznym. Analizuje on ważną rolę elastyczności strategicznej w umożliwieniu Singapurowi zachowania i przyciągnięcia znacznych inwestycji zagranicznych, nawet gdy pojawiające się napięcia geopolityczne, protekcjonizm handlowy i ryzyko łańcucha dostaw definiują globalne wzorce BIZ. Opierając się na syntetycznym przeglądzie literatury do tej pory i analizie interwencji politycznych Singapuru i wyników gospodarczych, badanie to wyjaśnia, w jaki sposób aktywne przywództwo, zróżnicowana polityka gospodarcza i zaangażowanie w otwarty handel stworzyły środowisko sprzyjające długoterminowym BIZ. Wyniki podkreślają znaczenie strategicznej zwinności jako źródła stabilności gospodarczej i wzrostu dla małych otwartych gospodarek w kontekście coraz bardziej rozdrobnionego świata.