Banki spółdzielcze jako przedsiębiorstwa społeczne: Weryfikacja empiryczna na podstawie reakcji banków spółdzielczych na pandemię COVID-19 - Węgrzyn, Paweł; Waligóra, Anna (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
W artykule podjęto próbę oceny czy banki spółdzielcze w Polsce, postrzegane jako przedsiębiorstwa społeczne, w czasie pandemii COVID-19 zwiększały akcję kredytową intensywniej niż banki komercyjne. Analiza objęła miesięczne dane za lata 2018–2024, a do oszacowania zależności krótko- i długookresowych wykorzystano model ARDL z mechanizmem korekty błędem (ECM). Uzyskane wyniki wskazują, że pandemia COVID-19 nie miała istotnego wpływu na poziom akcji kredytowej żadnego z badanych typów banków. Banki spółdzielcze nie zwiększyły skali finansowania bardziej niż banki komercyjne, choć różniły się determinantami aktywności kredytowej. Wyniki badań osadzono w kontekście historycznej i współczesnej roli banków w systemie gospodarki społecznej. Na podstawie analizy ilościowej i jakościowej sformułowano wnioski dotyczące potencjału wzmocnienia roli banków spółdzielczych jako instytucji wspierających działalność i rozwój przedsiębiorstw społecznych w Polsce.