Strategia direct-to-consumer (D2C) – nowa koncepcja czy zwrot ku przeszłości - Zarzycka, Anna M. (Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, 2025)
Jedna ze strategii dystrybucji produktów – direct-to-consumer (D2C) jest obecnie ważnym trendem w sprzedaży towarów konsumpcyjnych przez producentów. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie tendencji rozwojowych w zakresie sprzedaży bezpośredniej, identyfikacja przyczyn wzrostu zainteresowania taką strategią dystrybucji ze strony producentów dóbr konsumpcyjnych oraz zaprezentowanie różnych opcji strategicznych z zastosowaniem bezpośrednich kanałów dystrybucji. Cel ten został zrealizowany za pomocą analizy literatury, baz danych i zasobów elektronicznych. Koncepcja sprzedaży bezpośredniej ma długą historię, zaczynając od tradycyjnych jej form, a kończąc na najnowszych, wynikających głównie z postępu technologicznego oraz preferencji i zachowań zakupowych konsumentów. Przeprowadzona analiza problemu ukazuje różne opcje strategiczne zastosowania kanału bezpośredniego: od koncentracji przez selektywny wybór w połączeniu z kanałami pośrednimi po rozwiązanie omnikanałowe.